PROJECTEN TAALMUSEUM



De zin van taal 

In opdracht van de Leidse universitaire instituten LUCL en LUCAS stelde ik namens het Taalmuseum de tweetalige tentoonstelling De zin van taal | Language for society samen. Die bood een dwarsdoorsnede van (Leids) taalonderzoek en liet zien hoe taal- en cultuuronderzoek actuele debatten kan verrijken.Voor de tentoonstelling interviewde ik samen met Eline Levering zo’n twintig taalonderzoekers. Hun inzichten zijn ook te vinden in het magazine De zin van taal.

Nieuwe woorden gezocht kwartetspel 
In de campagne Nieuwe Woorden Gezocht riep het Taalmuseum bezoekers van de Leidse bibliotheken op om woorden te delen die zij alleen in hun gezin of vriendenkring gebruiken. Ook gingen we op zoek naar nieuwe woorden voor verschijnselen waarvoor geen Nederlands woord bestaat: van de angst om je telefoon te verliezen tot de geur van vers gemaaid gras. De campagne leverde meer dan duizend inzendingen op. De beste nieuwe woorden werden gebundeld in het door ‘huisontwerper’ Robin Stam ontworpen Nieuwe Woorden Gezocht Kwartetspel. 

Leids Luisterfestival
Samen met BplusC organiseerde ik namens het Taalmuseum eind 2018 het eerste Leids Luisterfestival: een verhalenfestival waarbij bezoekers op meerdere locaties in de binnenstad naar bijzondere vertellingen konden luisteren.