MUURGEDICHTEN

︎2018

In Leiden zijn ruim 120 muurgedichten in meer dan 30 talen te vinden. Samen met Stichting TEGEN-BEELD ontwikkelde ik namens het Taalmuseum een nieuwe website: muurgedichten.nl. Hierop is achtergrondinformatie te vinden, zijn alle gedichten te beluisteren en worden fiets- en wandelroutes aangeboden.

Ruim honderd vrijwilligers, studenten, stagiaires, vertalers, wetenschappers en poëzieliefhebbers deden onderzoek naar de dichters, verzamelden anekdotes en spraken de gedichten in. Ik was verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwe website en deed tevens de (eind)redactie van alle teksten.

Voor de lancering stelde ik de tentoonstelling Als muren spreken samen. Stadsfotograaf Patricia Nauta, theatermaker Erik Siebel en filmmakers Leendert Beekman en Michiel Keller gingen hiervoor op zoek naar verhalen bij de muurgedichten. De tentoonstelling bevatte filmclips, audiofragmenten en fotografie. Ook konden bezoekers hun kennis over de muurgedichten testen in een digitale quiz en bood de tentoonstelling de mogelijkheid eigen verhalen te delen.